Pääkirjoitus hiippakunnan sähköisessä uutiskirje Lehtisessä (Simo Peura)

Jos Jumala suo

Moni meistä on tyhjentänyt kalenteriansa erilaisista tapahtumista. Niin minäkin. Mitä isompi juhla tai tilaisuus, sitä etäämmäs tulevaisuuteen se näyttää siirtyvän.

Kalenterin tyhjät tilat ovat täyttyneet teams-neuvotteluista. Ne ovat osoittautuneet käteviksi yhteydenpidon ja päätöksenteon välineeksi. Samalla on käynyt selväksi, että teamsillä kokoustaminen on uuvuttavaa. Tuomiokapitulin työyhteisön puolen tunnin aamukahvit kyllä sujuvat, mutta useamman tunnin videoneuvottelu on raskas.

Jotain kalenteriin on jäänytkin. Toukokuun pappisvihkimyksestä yritän pitää kiinni. Seurakunnat tarvitsevat työhön pappeja, ja piispan virkatehtävä on vihkiä heidät. Vihkimysmessu toteutetaan todennäköisesti pienellä joukolla. Muut voivat osallistua siihen suoratoiston välityksellä.

Mitä tästä tulisi ajatella?

Poikkeustilan pitkittyessä kärsivällisyys on koetteella. Sitä meiltä kuitenkin odotetaan. Nyt tarvitaan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä mutta myös kykyä ja rohkeutta sopeutua uuteen.

Kotisivuillani kerrotaan lähikuukausien tehtäväni. Tapahtumien luettelemista edeltää merkityksellinen lause: ”Jos Jumala suo, tärkeimmät virkatoimeni lähikuukausina ovat…”.

Viime viikkoina tuosta lauseesta on tullut entistä merkityksellisempi. Se on tärkeä muistutus kalenterin pitäjälle. Ihminen voi suunnitella ja aikoa monenlaista, mutta sittenkin ratkaisevaa on, mitä Jumala tahtoo.

Kolmaskin pointti tulee mieleeni. Tähän mennessä korona on osoittanut, että iso osa seurakunnan työstä on ihmisten kohtaamista kasvokkain. Sitä ei parhainkaan teams-kokous korvaa. Sen vuoksi odotan siirrettyjä tilaisuuksia ilolla. Esimerkiksi Teuvan uudistetun kirkon vihkimistä, Kaskisten piispantarkastusta, suuria kesäjuhlia Kauhavalla ja Kurikassa joko tänä tai ensi vuonna ja … , jos Jumala suo.

Simo Peura

P.S. Kiitos lukemattomista uusista ideoista, joita olette seurakunnissa kehitelleet. Laittakaa hyvä kiertämään. Sanomamme on ja pysyy, ei muutu eikä siirry: Kristus nousi kuolleista!