Kirjoitus Maaseudun tulevaisuuteen (Simo Peura)

Hiljaisen viikon aikana Jeesus kohtasi ihmisiä hyvin erilaisissa tilanteissa. Hän nautti opetuslasten kanssa viimeisen yhteisen aterian. Vähän myöhemmin hän löysi heidät nukkumasta Getsemanessa. Ylipapit tutkivat Jeesusta kokouksessaan. Maaherra Pilatus kuulusteli häntä löytämättä syytä syytöksiin.

Sotilaat veivät hänet ristille ja heittivät arpaa hänen vaatteistaan. Simon Kyreneläinen kantoi Jeesuksen ristiä. Golgatalla toinen rosvo liittyi herjaajien joukkoon. Toinen pyysi, että Jeesus muistaisi häntä, kun tulee valtakuntaansa.

Monenlaisia kohtaamisia. Otaksun, että Jeesuksen kohtaaminen muutti jollakin tapaa edellä mainittujen ihmisten elämän. Pilatusta jäi vaivaamaan se, että hän pesi kätensä ja antoi syyttömän kuolemaan. Sotilaiden päällikkö ymmärsi liian myöhään, että he olivat ristiinnaulinneet Jumalan pojan. Simon Kyreneläinen tunsi ristin painon loppuelämänsä. Toinen ryöväreistä pääsi pitkäperjantaina suoraan paratiisiin. Hän oli ehkä kaikkein yllättynein.

Pääsiäinen on puhetta Jumalan pojan ja ihmisen kohtaamisesta. Pääsiäisen sanoma voi tuntua meistä kovin tutulta.  Koskettaako se meitä vielä?

Kuljin muutama viikko sitten läpi Eskoon pääsiäispolun. Eskoo on kuntayhtymä, joka tuottaa sosiaalipalveluja kehitysvammaisille Seinäjoella. Kehitysvammaistyön papin johdolla rakennetaan pääsiäiseksi Jeesuksen kärsimyspolku. Polun pysähdyspaikoilla eri rooleissa ovat kehitysvammaiset.

Kun he pääsivät ääneen ja näkyville, myös pääsiäisen sanoma puhutteli aivan uudella tavalla. Polun kulkija vietiin elämän perustavien kysymysten äärelle. Huomasimme erilaisuutemme ja samankaltaisuutemme. Kukin meistä on omanlaisensa mutta meillä on samanlaisia tarpeita. Tärkein niistä on kaipaus tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi.

Eskoon pääsiäispolku on ainutlaatuinen. Kun kehitysvammaiset osallistuivat pääsiäiskertomukseen, me polun kulkijat saimme uudet korvat ja avoimen mielen. Herkistyimme kuuntelemaan tuoreella tavalla entuudestaan tuttuja asioita. Pääsimme mukaan pääsiäiskertomukseen. Jumalan rakkaus ihmisiä kohtaan tavoitti sydämemme.

Vielä ehdit pääsiäispolulle. Jos ei muuten, niin avaamalla Raamatun ja etsimällä sieltä pääsiäiskertomuksen. Hiljaisuudessa voit syventyä ristin tien henkilöihin ja Jeesuksen kohtaamiseen. Pääsäisen sanoma avautuu.

© Simo Peura