Jouluhartaus Jaakkiman Sanomiin 2016 (Simo Peura)

Hyvä lukija,

Silmieni edessä on kolme enkeliä. Ensimmäinen seisoo öisellä kedolla, kirkkauden keskellä. Hän rauhoittelee säikähtäneitä paimenia: ”Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon koko kansalle.” Paimenet ovat ymmällään, mutta enkelin rohkaisu auttaa. He lähtevät liikkeelle, katsomaan itse Vapahtajaa. Ymmärrys jää vajavaiseksi, mutta Jeesuksen kohtaaminen avaa silmät.

Toinen enkeli on edessäni Kesälahden kirkon alttarilla. Taulussa Jeesus rukoilee Öljymäellä, Getsemanen puutarhassa, ja enkeli vahvistaa häntä. Enkelparven tie vie katsomaan suurinta Rakkautta paitsi seimen äärelle myös ristin tielle. Taulun alkuperäisestä kodista, Jaakkiman kirkosta, muistuttavat vain rauniot, mutta Jeesus pysyy rukoilemassa ja enkeli vahvistamassa.

Kolmannen enkelin haalea, utuinen hahmo levittää siipensä Lumivaaran kirkon pääsisäänkäynnin ylle. Enkeli tuntuu katselevan vaurioitunutta, kovia kokenutta kirkkosalia – aivan kuin seuraten ihmiskohtaloita ja kuunnellen sanatonta kaipausta.

Mikään näistä enkeleistä ei ilmesty täydelliseen maailmaan vaan kovan työn, hädän, surun ja ikävän keskelle. Silti kaikilla on yhteinen tehtävä: rohkaista, vahvistaa, tuoda rauhaa ja iloa – johdattaa Jeesuksen luo. Kun katson kolmea enkeliä, levollisuus ja rauha alkavat voittaa, tänäänkin. ”Älkää pelätkö! – – Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

© Simo Peura