Piispa Simo Peuran joulutervehdys 2015

Monien huulilla on tänä jouluna sana rauha. Tai paremminkin rauhan kaipuu.  Kaipaus syntyy huolen aiheista, omista ja yhteisistä. Suomi, Eurooppa ja koko maailma ovat myllerryksessä.

Huolet vaikuttavat ihmismieleen. Kun jatkuvasti kerrotaan uhkista ja vaaroista, tulevaisuuden näköalat synkkenevät. Turvallisuuden tunne, mielenrauha ja levollisuus katoavat. Ja sitten ihminen uupuu. Kuulummeko kansanjoukkoon, joka vaeltaa pimeydessä?

* * *

Jouluna kirkoissa luetaan Jesajan kirjasta merkillinen ennustus. Se ei tunnu oikein sopivan maailmaamme. Ennustus kertoo vastasyntyneestä lapsesta. Hän käyttää hallitsijalle kuuluvaa valtaa. Lapsella on suorastaan jumalallinen asema. Yksi hänen monista arvonimistään on Rauhan Ruhtinas.

Tämän lapsen syntymä on uuden aikakauden alku. Hän hallitsee siten, että rauha ja oikeudenmukaisuus toteutuvat. Hänen valtakunnassaan kaikenlainen pimeys joutuu väistymään valon tieltä. Ihmisten murheet, mitä lienevätkään, katoavat. Herää toivo uudesta ja paremmasta.

Profeetan ennustuksen kuultuaan ihmiset kyselivät, kuka tämä hallitsija on ja milloin hän saapuu. Kyselyyn vastattiin kaksi tuhatta vuotta sitten, kedolla. Enkeli kertoi: ’Tänään on teille syntynyt Vapahtaja.’ Ja yön pimeydessä laulettiin ylistystä Jumalalle ja maan päälle toivotettiin rauhaa.

* * *

Joulun viesti on kirkas: Jumala tahtoo rauhaa ja sovintoa luomaansa maailmaan. Hän tahtoo rauhaa kanssaan, rauhaa ihmisten kesken ja rauhaa pelokkaaseen ihmismieleen. Sen vuoksi hänen Poikansa, Rauhan Ruhtinas, tuli luoksemme.

Kunpa Kristuksen rauha täyttäisi sydämemme tänä jouluna.