Korpilahti-lehti 21.12.2023

Teille on syntynyt Vapahtaja

Olin viime syksynä johtamisen päivillä Laajavuoren kokoustiloissa, kun sain hienon viestin neljännen lapsenlapsen syntymästä läheisessä Nova-sairaalassa. Lapsen syntymä on aina suuri ihme ja lahja. Vielä erilaiselta se tuntuu, kun lapsi on oma tai muuten läheinen.

Vapahtajan syntymästä voimme iloita kaikki, vaikka siitä on jo pitkä aika ja syntymäpaikka oli kaukana täältä.  Vaikka hän syntyi Marian ja Joosefin perheeseen, hän oli lahja koko ihmiskunnalle. Vaikka syntymästä on jo aikaa, se koskettaa ja lämmittää edelleen eri puolilla maailmaa. Se tuo ihmiset yhteen, se saa ihmiset laulamaan, se saa ihmiset osoittamaan välittämistä toisille. Tuon lapsen syntymä säteilee yhä valoaan kaikkialle maailmaan.

Jeesuksen syntymä tapahtui Betlehemissä. Sille paikalle rakennettiin  hyvin varhain kirkko ja vieläkin tuota syntymäpaikkaa voi käydä katsomassa. Ei se välttämättä ollut juuri tuolla paikalla, mutta todennäköisesti ainakin lähistöllä. Siellä palaa myös ”ikuinen tuli”, tuli, joka on palanut jo tuhat vuotta. Siitä partiolaiset kuljettavat Betlehemin rauhantulta eri puolille maailmaa rauhanviestinä koko maailmalle.

Joulun kauneuden, lapsen puhtauden ja joulutunnelmien vastakohtana on toisenlaiset kuvat lähellä syntymäpaikkaa. Israelin ja Gazan seuduilla on kuollut viime viikkoina tuhansia ihmisiä, mukana myös paljon lapsia. On surullista, että rauhan sanoma ei saa olla totta edes noin lähellä Jeesuksen syntymäpaikkaa. Sen sijaan viha ja kosto tuhoavat elämää.

Siksi joulun sanomalla on vieläkin sijaa. Valo toi kerran yöhön ja pelkoon valon ja toivon. Vieläkin voimme olla kansa, joka näkee pimeydessä suuren valon, joille kuoleman varjoon loistaa kirkkaus. Kirkkaus on evankeliumin lupauksessa ja Jumalan sanassa, joka valaisee elämää Psalmin 119:105 sanoin: ”Sinun sanasi on minun jalkaini lamppu ja valkeus tielläni”. Valo on lapsessa, joka sanoi myöhemmin: ”Minä olen maailman valo”. Joulun sanoma kertoo, että Jumala rakastaa ja armahtaa ja auttaa rauhaan. Meille on syntynyt Vapahtaja!

Rauhallista joulua ja siunattua uutta vuotta!

Matti Salomäki
Lapuan hiippakunnan piispa