Henki ja elämä -lehden pääsiäiskolumni

”Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle.” (Jes 43:19)

Huomaatko jo kevään merkkejä? Mennyt talvi tuntui pitkältä. Ensilumi tuli jo harvinaisen varhain ja lunta ja pakkasta on riittänyt tänne asti. Nyt kuitenkin on päivä on pidentynyt, lumet painuneet ja lämpötila välillä jo runsaasti plussan puolella. Mielen täyttää odotus lämmöstä ja uudesta kasvusta, kesän vihreydestä. Toivo alkaa viritä.

Huomaatko, miten Jumala puhuu meille monin tavoin? Hän puhuu myös luomakuntansa kautta. Vaikka elämässä ja tässä maailmassa näyttää välillä aika toivottomalta, luomakunta saarnaa meille toivon sanomaa. Vaikka huoli luomakunnan tulevaisuudesta onkin vahvasti esillä, luonto ympärillämme herää kuin uudelleen eloon kevään edetessä julistaen pääsiäisen viestiä. Mieleeni nousee Jesajan kirjan sanat:  ”Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin – ettekö huomaa?”

On tärkeätä pysähtyä ja katsella ympärilleen. Monenlaista tapahtuu ja uutta syntyy. ”Ettekö huomaa?”, kysyy profeetta. Omien lastenlasten seurassa saan huomata, miten he ovat täynnä ihmettelyä kaikenlaisesta, mitä he ympärillään näkevät ja kokevat. Näin meidänkin olisi hyvä pysähtyä katsomaan ja ihmettelemään ja huomaamaan, mitä ympärillämme tapahtuu.

Maailman uutisia seuratessa toivo tahtoo hiipua. Kevättä ei näy, uutta ei synny, sota ja väkivalta jatkuvat. Maamme painii taloudellisissa ongelmissa ja moni ei voi hyvin. Omassa elämässä saa taistella samojen ongelmien kanssa ja on rukouksia, joihin ei tunnut tulevan vastausta. Huomaatko näiden keskellä, miten Jumala luo ja on luonut uutta?

Pääsiäinen on suurin ihme sitten luomisen. Pääsiäisaamun aurinko ja tyhjä hauta julistavat uutta elämää. Enää kuolemalla ei ole lopullista valtaa. Huomaatko, miten toivo on tullut tähän maailmaan? Jos hiljainen viikko Jeesuksen rinnalla näyttääkin monelle tutun yksin jäämisen, pilkkaamisen, väkivallan ja kuoleman voiman, avaa pääsiäisen kirkas valo tähän kaikkeen tarkoituksen ja toivon. Toivo on läsnä ehtoollisessa, anteeksiantamuksen lupauksissa ja rakkauden teoissa, joilla voit välittää toivoa eteenpäin.

”Katso: minä luon uutta”. Siunattua pääsiäisaikaa!

Matti Salomäki
Lapuan hiippakunnan piispa