Uutiskirje Lehtinen joulu 11.12.2022

Vaalitunnelmia ja joulurauhaa!

Erikoinen vuosi alkaa olla lopuillaan. Seurakuntien selviydyttyä pandemia-ajasta jouduimme kuulemaan sodan viestejä. Sodasta kärsivien auttaminen on koskettanut jokaista seurakuntaa. Pakolaisia on majoitettu ja avustuksia viety ja kolehteja kerätty. Paljon on tapahtunut sellaista, mikä ei ollut kirjoitettuna vuoden 2022 toimintasuunnitelmaan ja talousarvioon. Tällaista elämä on maailmassamme nyt.

Syksyn ennalta tiedossa oleva rutistus oli seurakuntavaalit. Nyt jo tiedämme valitut ja yleisen trendin: äänestysprosentti laski niin kokonaisuudessaan kuin myös nuorten osalta. Mutta valituksi saatiin noin 8000 luottamushenkilöä, joista uusia oli noin puolet.

Mistä kertoo entisestäänkin laskenut äänestysprosentti? Sille on varmasti montakin selitystä. Äänestysaktiivisuus ylipäätään on ollut laskusuunnassa myös muissa vaaleissa. Ehkä siinä näkyy vielä korona-ajan jälkeistä passiivisuutta? Seurakuntavaalit eivät myöskään saa sellaista valtakunnallista medianäkyvyyttä kuin yhteiskunnalliset vaalit. Teknisesti ennakkoäänestys on edelleen aika monimutkainen. Useimpia kiinnostaa enemmin seurakunnan toiminta kuin hallinto. Ehkä tässä on joitakin syitä laskevaan tulokseen.

Sen voi todeta, että seurakunnissa tehtiin kyllä jälleen valtavasti hyvää työtä sen eteen, että vaalit ovat paikallisesti näkyvissä ja äänestys olisi mahdollisimman helppoa. Äänestyspaikkoja oli jälleen kaupoissa ja kouluissa ja monilla keskeisillä paikoilla. Onnittelut valituille ja kiitos kaikille vaalitehtävissä toimineille ja ehdolle asettuneille!

Vaalien jälkeen alkaakin saman tien toinen seurakuntien sesonkiaika, adventti- ja jouluaika monine tapahtumineen ja konsertteineen. Kohta olemme jo siinä taitekohdassa, kun pimeys alkaa vaihtua lisääntyvään valoon. Jouluna on toivottavasti jokaisella aikaa levätä kiireisen ja ahdistavankin vuoden jälkeen.

Miten hyvältä tuntuukaan se sanoma, joka kuuluu jälleen tutusta evankeliumikertomuksesta: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa”. Rauhaa voimme rukoilla tänne maailmaan ja koteihimme ja sen antaa myös sydämiimme hän, joka sanoi: ”Minun rauhani, sen minä annan teille”.

Siunattua ja rauhallista joulua!

Matti Salomäki, piispa