Simo Peura

Pastori, teologian tohtori Kari Kuulan kolumni Kirkko ja kaupunki -lehdessä (linkki) on herättänyt paljon keskustelua ja kysymyksiä. Kuula rinnasti eläinten teollisen käytön Paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin. Sittemmin hän totesi Maaseudun Tulevaisuudessa (linkki), että kolumni oli ”osaltaan kirjoitettu tyhmästi ja tahdittomasti” ja että hän haluaa ”pahoitella tuhansin anteeksipyynnöin sitä, että kolumnin kärki osoittautui suomalaiseen maataloustuottajaan”.

Kolumni on virittänyt keskustelua ja herättänyt tunteita myös Lapuan hiippakunnassa, jonka alueella monet saavat elantonsa maataloudesta. Tässä tilanteessa haluan ilmaista tukeni maataloustuottajille. Vierailuilla erilaisilla maatiloilla eri puolilla hiippakuntaa olen tutustunut maatalousyrittäjiin, jotka tekevät työtään sydämellä ja pitävät hyvää huolta tuotantoeläimistä.

Olen myös kuullut surullisia ja järkyttäviä tarinoita. Ne liittyvät tilanteisiin, joissa maatilan isäntäväen voimat ovat loppuneet eikä huolenpito eläimistä ole enää onnistunut. Maataloustuottajien jaksaminen on siten olennaisimpia seikkoja eläinten hyvinvoinnin kannalta. Valitettavasti kolumnin kaltaiset kärjistykset ja ylilyönnit eivät tue jaksamista. Ne iskevät erityisesti niihin, jotka ovat jo ennestään voimiensa äärirajoilla. Lapuan hiippakunta on ollut mukana Varavoimaa Farmarille -hankkeessa, ja haluamme edelleen aktiivisesti tukea maanviljelijöiden jaksamista.

Kärjekkäät kannanotot iskevät myös heihin, jotka tekevät pitkäjänteistä työtä tuotantoeläinten elinolojen hyväksi. Raamattu ja luterilaisen kirkon opetus korostavat kohtuullisuuden näkökulmaa. Se sisältyy myös ihmiselle annettuun tehtävään viljellä ja varjella. Tavallisella suomalaisella perhetilalla kohtuullisuus on edelleen tärkeä arvo.

Keskusteltaessa arvoista otetaan usein avuksi kultainen sääntö. Sen ydinajatus on vaatimus asettua toisen sijaan. Tämä on kuitenkin mahdollista vain, jos perehdymme puheena olevien ihmisten elämäntilanteeseen. Muutoin puhumme asian ja toistemme ohi.

Tänä monin tavoin vaikeana aikana vastuullinen maataloustuotanto lähellä kuluttajaa tarvitsee ja ansaitsee kaiken tuen.

 

© Simo Peura