Virkaan asettaminen 4.9.2022 Lakeuden risti, Minna Lainimo

Edessä on haastava tehtävä, mutta siinä ei tarvitse osata ja jaksaa omin voimin, vaan työtovereiden ja seurakuntalaisten tuki ja rukoukset kantavat. Johtajan tehtävä on palvelijan tehtävä.

Rakkaat kristityt. Jumala on asettanut erityisiä tehtäviä seurakunnan rakentumista varten. Johtavan kappalaisen tehtävänä on johtaa seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa yhdessä kirkkoherran kanssa. Hän vastaa alueellaan siitä, että Jumalan sanaa julistetaan ja opetetaan puhtaasti, että sakramentit hoidetaan oikein ja että seurakunnassa huolehditaan diakoniasta, lähetystehtävästä, sielunhoidosta ja kristillisestä kasvatuksesta. Johtavan kappalaisen on pidettävä seurakunnan muiden työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa huolta siitä, että kaikki tapahtuu hyvässä järjestyksessä ja Jumalan tahdon mukaan.

Hyvä Minna, sinut on valittu tähän tärkeään tehtävään Seinäjoen alueseurakuntaan ja olet hoitanut sitä jo toukokuun alusta lähtien. Olet vastuuhenkilönä isolle joukolle työntekijöitä. Olet saanut kokemusta johtamistehtävään jo aikaisemmista tehtävistä niin Evijärveltä kuin Ylistarostakin, joten kaikki ei suinkaan tule uusina asioina vastaan. Ja sinulla on kiinnostusta ja kutsumusta juuri tällaiseen tehtävään. Haluat toimia ihmisten kanssa.

Olet saanut kasvaa seurakunnan yhteydessä pienestä pitäen. Vastuu on vähitellen kasvanut ja tehtävät laajentuneet. Opintojen jälkeen tuli kutsu, joka on johdattanut sinut seurakuntatyöhön. Nyt edessä odottaa haastava ja vaativa työ. Mutta siinä ei tarvitse osata ja jaksaa vain omin voimin, vaan niin työtovereiden kuin seurakuntalaisten tuki ja rukoukset kantava ja ennen kaikkea hän, joka on kutsunut seuraajakseen ja luvannut olla kaikki päivät kanssasi.

Mitenkä seurakunta ja usko voisi olla läsnä tämän kaupungin asukkaiden elämässä? Miten saa aikansa laskettua ja jaettua viisaasti seurakuntatyön, johtamistyön ja hallintotehtävien kesken? Miten saada suuri työyhteisö vapaaehtoisineen kohti yhteistä näkyä ja päämäärää? Muun muassa tällaisten kysymysten parissa joudut painimaan.

Ehkä tässä auttaa juuri ne ajatukset, joita omasta työnäystäsi kerroit: että haluat olla siltojen lakaisija; siltoja kyllä on, mutta ehkä on syytä lakaista niitä välillä, niin on helpompi niitä pitkin kulkea; että haluat huolehtia työntekijöiden hengellisestä hyvinvoinnista. Seurakuntatyön johtamiseen sisältyy olennaisena myös hengellinen johtajuus; että haluat olla uskon sanoittaja, kuten päivän antifonissa sanotaan: “Kuka voi sanoiksi pukea Herran voimateot,
kuka voi häntä kyllin ylistää?”; ja että haluat pitää esillä Jeesusta, olla kädestä taluttaja toiselle ihmiselle. Viestintäetuna tässä seurakunnassa on tuo 65 metriä korkea torni, jossa on kirkon sanoma tiivistettynä ristin muodossa.

Jeesus antoi meille esimerkin, hän itse osoitti rakkautta auttamalla hädässä olevia ihmisiä. Hän on parantajamme ja pelastajamme. Virressä sanotaan: ”Hätä ja tuska maailman suurempi on kuin aavistan..” (Vk 434). Sen me kohtaamme työssämme eikä tulevalta talveltakaan tule haasteita puuttumaan. Kaiken tulee palvella tätä päämäärää, että evankeliumi kohtaa sanoin ja teoin apua tarvitsevan ihmisen. Hallinnon, johtamisen ja seurakuntatyön päämäärä on yhteinen. Johtajan tehtävä on palvelijan tehtävä, niin evankeliumin palvelijan kuin työtovereiden palvelijan ja seurakuntalaisten palvelijan tehtävä. Tämä on hyvä aina muistaa. ”Se teistä, joka on suurin, olkoon toisten palvelija”, opetti Jeesus.

Tähän tehtävään saat tänään Minna lähteä Jumalan sanan lupausten ja seurakunnan rukousten ja siunauksen saattelemana!

Matti Salomäki