Tervehdys Kauhajoen koulusurmien 10-vuotismuistojuhlassa (Simo Peura)

Hyvät uhrien omaiset, kirkkoon kokoontunut seurakunta.

Tänään tulee kuluneeksi 10 vuotta päivästä, johon emme osanneet varautua. Vuodet ovat vierineet nopeasti; kaipaus on jäljellä. Emme ole unohtaneet koulusurmien uhreja ja heidän läheisiään, vaikka tapahtumien palauttaminen mieleen tuntuukin kivuliaalta. Haluamme tänä iltana jakaa surunne. Yhtä tärkeää on, että toimimme joka päivä päättäväisesti ja yhdessä niin, ettei vastaavaa tapahdu uudelleen.

Kymmenen vuotta sitten meidät vietiin perimmäisten kysymysten äärelle. Kyselimme yhdessä, miksi tällaista voi tapahtua. Jumalan hyvyyden ja hänen sallimansa kärsimyksen ristiriitaan emme silloin saaneet tyhjentävää vastausta. Vastaus on yhä edelleen avoin – kun kohtaamme kerran Jumalan kasvoista kasvoihin, meillä on häneltä paljon kysyttävää.

Monen kristityn kokemus on epätietoisuudesta ja elämän ankaruudesta huolimatta se, että Jumala on läsnä kärsimyksen keskellä. Kärsimys on Jumalalle tuttua: menettihän hänkin oman Poikansa ristillä. Hän ymmärtää meitä ja on valmis kohtaamaan vastausta vailla olevat kysymyksemme, surumme, katkeruutemme ja kaiken muun vaikealta tuntuvan. Jumala ei ole hylännyt meitä. Jumala ei ole hylännyt sinua!

Tämän sunnuntain psalmissa ovat sanat: ”Murtunut mieli on minun uhrini, särkynyttä sydäntä et hylkää, Jumala.” (Ps. 51:19)

Jumala ei odota meiltä mitään sellaista, jolla meidän pitäisi vaikuttaa hänen tahtoonsa. Hän odottaa meidän tuovan luokseen jotain aivan muuta: murtuneen mielen ja särkyneen sydämen. Nämä Jumala haluaa kohdata ja ottaa vastaan. Sen vuoksi voimme rohkeasti ja luottavaisesti kääntyä hänen puoleensa. Hän hoitaa särkynyttä ja luo murtuneen uudeksi. Se saa surunkin muuttamaan muotoaan.

Tänään emme muista vain mennyttä, vaan katsomme eteenpäin. Tulevaisuus on Jumalan käsissä, ja hän on sanonut, että kerran kaikki on toisin. Kristus ei jäänyt ristillä kuoleman vangiksi, vaan mursi sen vallan nousemalla ylös. Siksi meillä jokaisella on aihetta toivoon. Kohtaamme kerran menettämämme rakkaat. Silloin kaikki on luotu uudeksi ja ehjäksi. Tuota jälleennäkemisen päivää odotamme toivorikkaina.

Herramme Jeesuksen Kristuksen armo olkoon teidän kaikkien kanssa.

© Simo Peura