Puhe Korpilahden aluekappalaisen Antti Koiviston virkaanasettamisessa. Hepr. 12:1-2. (Simo Peura)

Tämän juhlapäivän Uuden testamentin lukukappaleessa ovat sanat: ”Juoskaamme sinnikkäästi loppuun se kilpailu, joka on edessämme, katse suunnattuna Jeesukseen, uskomme perustajaan ja täydelliseksi tekijään.” (Hepr. 12:1-2)

Hyvä Antti. Tänään sinut asetetaan Korpilahden aluekappalaisen virkaan. Tulet toimimaan alueseurakunnan hengellisenä johtajana. Vaikka virkanimikkeesi poikkeaa kirkkoherran nimikkeestä, hoidat täällä monia kirkkoherralle kuuluvia tehtäviä. Olet työyhteisön esimies, ja alueneuvoston kanssa vastuullasi on Korpilahden hengellisen toiminnan kehittäminen.

Aluekappalainen tekee työnsä sarana-kohdassa. Oven pitää aueta kumpaankin suuntaan. Toisaalta sinun tehtäväsi on viedä viestiä Jyväskylän seurakunnan päättäjien suuntaan ja kertoa Korpilahden tarpeista. Toisaalta tehtäväsi on tuoda Korpilahdella tietoon, kuinka suurta kokonaisuutta pyritään viemään eteenpäin ja mitkä ovat yhteiset linjaukset. Joudut siis olemaan tarkkana ja katsomaan kumpaankin suuntaan. Aluekappalaiset ovat lisäksi Jyväskylän kirkkoherran tukena, kun hän kantaa kokonaisvastuuta seurakunnasta.

Korpilahti saa sinusta Antti luotettavan paimenen. Sinulla on aluekappalaisen tehtävästä jo neljän vuoden kokemus. Pienessä työyhteisössä esimiehen ja hänen persoonansa vaikutus säteilee yhteisön kaikkiin jäseniin. Olet harkitsevainen ja asioita rauhallisesti pohtiva. Tästä syystä voit tuoda työyhteisöön ja yhteistyöhön luottamushenkilöiden kanssa turvallisuutta. Monet odottavat myös innostamista ja rohkaisemista aikana, jona kirkkoon kohdistuu kriittisyyttä ja keskenään jännitteisiä odotuksia.

Rakennat luottamusta niin työyhteisön jäseniin kuin seurakuntalaisiin kohtelemalla kaikkia yhdenvertaisesti ja avoimesti. Ole epäröimättä kaikkien korpilahtelaisten aluekappalainen.

Mitä odotuksia seurakunnan toimintaa kohtaan on täällä Korpilahdella? – Tähän te seurakuntalaiset voitte vastata parhaiten kertomalle Antille odotuksianne. En tunne keskustelua, jota olette käyneet uutta aluekappalaista valittaessa. Mieleeni tulee kuitenkin ensimmäiseksi jumalanpalveluselämän kehittäminen. Se on iso tulevaisuuden tehtävä. Väestö ikääntyy – samalla messuun tulijoiden määrä on vähentynyt. Usein kyselen mielessäni, missä ovat lapset, nuoret, nuoret aikuiset ja heidän perheensä. Vievätkö työ, koulu ja harrastukset sunnuntaiaamun voimavarat?

Lasten ja nuorten äänet kirkossa ovat merkki tulevaisuudesta. Jos he eivät totu käymään kirkossa lapsena, vaikeaa se on myös aikuisena. Lasten osallistumista meidän tulee tukea kaikin tavoin. Toivon, että lapset löytävät Korpilahden uudistetun kirkon ja sen leikkipaikan. Tärkeää on sekin, että annamme henkistä tilaa lasten osallistumiselle emmekä turhaa häiriinny heidän äänistään. Juuri nyt, kun kirkko on uusittu, jumalanpalveluselämän kehittäminen on ajankohtaista.

Toiseksi on tarpeen, että tarjoamme seurakuntalaisille mahdollisuuden löytää oman vastuualueen seurakunnan työssä. Tulevaisuudessa tarvitsemme työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, mutta ennen kaikkea seurakuntalaisia. He ovat keskeinen voimavara, kun täällä Korpilahdella rakennetaan seurakunnan tulevaisuutta.

Meidän on siis aktiivisesti kehitettävä vapaaehtoisille vastuunkantajille toiminnan mahdollisuuksia. Se merkitsee muutosta työntekijän rooliin, myös aluekappalaisen tehtävään. Kannusta Antti korpilahtelaisia tarttumaan toimeen. Löydä heille erilaisia palvelutehtäviä ja ohjaa heitä. Uskon siihen, että alun vaivannäön jälkeen muutos kantaa eteenpäin.

Lukemassani heprealaiskirjeen kohdassa kristityn kilvoitusta verrattiin kilpailuun. Kyseessä ei ollut tavanomainen juoksukisa, vaan kilvoittelu oman itsen kanssa. Siihen jokainen kristitty on kutsuttu. Olennaista kilvoittelussa on katseen kiinnittäminen Kristukseen. Hän on synnyttänyt meissä uskon, ja häneen meidän tulee luottaa vastakin. Usko ei ole itsestään selvä tai pysähtynyt olotila. Toisinaan uskomme on varmempaa, toisinaan se on arkaa ja epäröivää.

Alueseurakunnan ja sen johtavan kappalaisen tehtävä on yhä uudestaan osoittaa Jeesukseen. Tämä tapahtuu julistamalla evankeliumia Kristuksesta. Tämä tapahtuu toimittamalle kasteen, jossa syntisestä tulee Kristuksen oma ja hän saa omakseen uskon lahjan. Tämä tapahtuu ehtoollisella, jossa tulemme osalliseksi syntien anteeksiantamuksesta ja uudesta elämästä Kristuksessa.

Kun näin toimit, pysyvät seurakuntalaisten katseet Kristuksessa. Hän on tärkein. Hänessä on pelastus. Ja häneltä saat myös voiman ja viisauden työhösi. Hänen siunauksensa kannattelemana voit levollisin mielin ryhtyä hoitamaan aluekappalaisen virkaa Korpilahdella. Aamen.

© Simo Peura