Ville von Grossin virkaanasettaminen Keuruun kirkossa 25.9.2022

Rakkaat kristityt. Jumala on asettanut erityisiä tehtäviä seurakunnan rakentumista varten. Kirkkoherran tehtävänä on johtaa seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa. Hän vastaa seurakunnassaan siitä, että Jumalan sanaa julistetaan ja opetetaan puhtaasti, että sakramentit hoidetaan oikein ja että seurakunnassa huolehditaan diakoniasta, lähetystehtävästä, sielunhoidosta ja kristillisestä kasvatuksesta. Kirkkoherran on pidettävä seurakunnan muiden työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa huolta siitä, että kaikki tapahtuu hyvässä järjestyksessä ja Jumalan tahdon mukaan. Eikä siinä vielä kaikki. Kirkkoherra on myös esimies monelle työntekijälle sekä puheenjohtaja, esittelijä tai jäsen monissa hallinnollisissa elimissä.

Tällaiseen tehtävään sinut Ville on valittu Keuruun seurakunnan kirkkovaltuuston kokouksessa 2.6.2022 ja tämän tehtävän olet jo aloittanut tämän kuun alussa. Tänään pyydämme sinulle viisautta ja siunausta tehtävään, johon sinut virallisesti tänään asetetaan.

Voi ajatella, että kaikki se, mitä olet ihmisenä, puolisona, isänä, työntekijänä ja pappina tähän mennessä kokenut on myös ollut hyvää valmistautumista tähän tehtävään. Työtehtävät it-alalla, pappina Laukaassa ja Jyväskylässä, rippikoulupapin tehtävät – kaikesta siitä on hyötyä tähän uuteen tehtävään. Kirkkoherran tehtävä on varsinainen sekatyömiehen homma, siinä on toimittava seurakunnan kasvoina, hengellisenä opastajana, hallinnollisena johtajana, sielujen hoitajana, sovittelijana, toimitusjohtajana ja välillä teknisenä asiantuntijanakin kone- ja rakennusasioissa ja niin edelleen. Yhteistyötä saa ja on tehtävä niin talousjohtajan ja muiden työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden ja hyvin monenlaisten muiden tahojen kanssa. On siis selvää, että tunteja ei kannata laskea, tehtävä on kokonaisvaltainen ja mukaansa tempaiseva.

Mutta kuitenkin tämäkin tehtävä on ihmisen kokoinen, siinä saat olla omana itsenäsi vahvuuksineen ja heikkouksineen ja epäilyksineen ja rajallisine voimineen, ihmisenä ihmisille. Niin kuin olet pohtinut perimmäisiä kysymyksiä tai uskon ja tiedon suhdetta ja muita suuria kysymyksiä, niin saat näitä asioita miettiä myös täällä seurakuntalaisten kanssa. Samalla kun olet seurakunnan johtaja, olet myös seurakuntalainen, samasta armosta voimia ammentava kristitty.

Kerroit haluavasi pitää esillä selkeää Raamatun sanomaa, jonka kuulijat ymmärtävät ja olla heikoimpien tukena lähimmäisen rakkauden periaatteiden mukaisesti ja arjen kristillisyyttä tukien. Tämän päivän evankeliumikin ohjaa samaan suuntaan, kun Jeesus varoittaessaan turhasta murehtimisesta muistuttaa tärkeimmästä: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan, niin teille annetaan kaikki tämäkin. Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.”

Tähän auttaa se, että kirkkoherrakin pitää kalenteria ajan tasalla ja keskittyy siihen, mitä päivä kerrallaan tehtäviin kuuluu, ei murehtien tulevista vaan päivä kerrallaan. Mutta lisäksi kalenteriin tulee varata aikaa perheelle, itselle ja Jumalalle. Retriittiin vetäytyminen on ollut sinulle ennenkin tärkeää. Niille on varmasti tarvetta jatkossakin. Jeesuksenkin piti kaiken kansansuosion keskellä välillä vetäytyä yksinäisyyteen ja hiljaisuuteen. Miksi ei myös meidän!

Edessä odottaa haastava ja mielenkiitoinen työ. Siihen evästämme sinua tänään Raamatun sanalla ja rukouksella. Pyydän nyt notaaria lukemaan valtakirjan!

Matti Salomäki