Kotikonnun hoitokoti 16.2.024

Raamatunluku

Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle. Room. 14.8

Lyhyt puhe

Hyvät sisaret ja veljet Kristuksessa!
Tänä viikonloppuna on täällä Saarijärvellä käynnissä piispantarkastus. Siihen liittyen minulla on ilo vierailla myös täällä hoitokodissa. Piispan tehtävä on vaalia kirkon ykseyttä ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa. Tähän liittyy tämäkin vierailu.

Kirkon päätehtävä on julistaa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta sanoin ja teoin. Evankeliumin sanomaa on myös se, jota äsken kuulimme: ”Jos elämme, elämme Herran omina, ja jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Elämmepä siis tai kuolemme, me kuulumme Herralle”. Tämä evankeliumin kohta korostaa sitä, että edes kuolema ei voi erottaa Herrasta. Meille kuolema on suuri vihollinen ja suuri erottaja, joka erottaa rakkaat toisistaan ja tuo elämään suuren surun ja kaipauksen. Edessä oleva kuolema voi myös pelottaa ja tuoda huolta.

Meidän Herrallemme kuolema ei ole kuitenkaan tällainen tekijä. Hänkin on kohdannut kuoleman, mutta samalla voittanut ja kukistanut sen. Sen takia kuolema ei enää erota hänen omiaan hänestä. Joka elää täällä Herran omana saa myös kuolemassa olla turvallisesti hänen käsissään. Paras ystävä ei hylkää koskaan.

Perustana tälle toivolle on Jeesuksen ylösnousemus. Tuossa kohdassa sanotaan: ”Juuri sitä vartenhan Kristus kuoli ja heräsi elämään, että hän olisi niin kuolleiden kuin elävienkin Herra”. Kristinuskossa tehdään matkaa kohti tulevaa elämää. Siellä on päämäärä, maali ja tavoite. Täällä matkalla meitä lohduttaa se, että kaikki ei ole tässä, mikä näkyy. Kaikki se kipu ja kiusaus ja raskaat asiat, joita täällä joudumme kohtaamaan, muuttuu sitten, kun matka on takana. Jo täällä voimme kulkea toivossa tulevaa kohti.

Saamme kuulua Herralla sillä perusteella, että hän on meidän Luojamme. Saamme kuulua Herralle sillä perusteella, että hän on Lunastajamme. Kasteessa olemme saaneet tulla hänen omikseen. Usko liittää meidät Herraan ja kuolemassa usko muuttuu näkemiseen. Tämä on evankeliumin hyvä sanoma meille tänäänkin.

Olkaa siis hyvässä turvassa. Jos elämme, elämme Herran omina, jos kuolemme, kuolemme Herran omina. Taivaan Isä teitä kaikkia ja teidän läheisiänne siunatkoon! Voimia ja siunausta myös teille, jotka teette täällä arvokasta työtä ja pidätte huolta tämän kodin asukkaista!