Hautausmaan laajennuksen käyttöönotto Soinissa 27.5.2023 (Matti Salomäki)

Hyvät seurakuntalaiset!

Kristillinen seurakunta on alusta lähtien pitänyt huolta kuolevista ja kuolleista. Tästä asenteesta kertoo jo ennen ensimmäistä helluntaita se, miten läheiset pitivät huolta Jeesuksesta tämän kuoltua ristillä. Tällainen toiminta nousee rakkaudesta ja uskosta. Meille kristityille kuolema ei ole loppu, vaan Jeesuksen ylösnousemuksen rohkaisemina odotamme kuolleiden ylösnousemusta ja iankaikkista elämää. Siksi vainajia kohdellaan arvokkaasti ja heidät saatellaan lepoon jälleennäkemisen toivossa. Siitä toivosta kertoo vanhastaan jo hautaussuunta – kasvot auringonnousun suuntaan – ja hautausmaalla näkyvät tyhjät ristit, ylösnousemuksen merkit.

Seurakunnan tehtävänä on ylläpitää hautausmaita ja huolehtia niistä. Hautapaikkoja tulee olla riittävästi tulevia tarpeita varten. Sitä varten täällä Soinissakin on tehty lisää tilaa tulevia vuosia varten. Lisäksi kirkkojärjestysessä todetaan, että hautausmaa ja siunauskappeli on vihittävä ennen kuin niitä ryhdytään käyttämään. Sitä varten olemme kokoontuneet tähän toimitukseen.

Hautausmaat ovat myös tärkeitä muistelupaikkoja, joissa on mahdollista muistella läheisiä ihmisiä, oman suvun vaiheita tai koko kansakunnan historiaa. Meille on tärkeä päästä paikkaan, jossa voimme muistella ja surra rauhassa. Hautausmaa tarjoaa tämän mahdollisuuden.

Tämä laajennusprojekti lähti käyntiin puiden kaadolla vuosi sitten talvella ja nyt monien vaiheiden jälkeen olemme tässä pisteessä. Tänään voimme siunata ja pyhittää tämän alueen erityistä käyttöä varten. Voimme rukoilla, että evankeliumin sanoma voisi lohduttaa kaikkia, jotka tulevat tänne surun kuorman alla. Olkoon tämä Jumalalle pyhitetty alue, jossa kaikuu sanoma siitä, että kuolema on voitettu ja meillä on Jeesukseen uskoessa jälleennäkemisen ja iankaikkisen elämän toivo.

Olen kuullut sanottavan, että hautausmaalla on aina kylmä, niin nyt kuin kesähelteilläkin. Kokemus nousee varmasti siitä suuresta surusta, jota tänne tullessa usein kannetaan. Väsyneenä, ruokahaluttomana, itkeneenä, läheistä kaipaavana voi olla monessa mielessä ja sydämessä kylmä. Mutta tänään, helluntaina, pyydämme, että Pyhä Henki lämmittäisi ja lohduttaisi ja valaisisi tänne tulevia, kuten virressä Hengestä sanotaan: ”Pyhä Henki, lohduttaja, valon lähden ainoa” (Vk 117). Tai toisen ja ajankohtaisen virren sanoin voimme pyytää: ”Oi Jeesus Kristus jalo ja kirkas paisteemme, sä sydäntemme valo, ain asu luonamme. Sun rakkautes liekki sytytä rintaamme, luo meihin uusi mieli, pois poista murheemme” (Vk 571).

Jumalan lupauksiin luottaen siunaamme tämän hautausmaan.

Matti Salomäki