Simo Peura

Arvoisat juhlavieraat, hyvät naiset ja herrat,

Pohjanmaan Urheilugaalaa vietetään tällä kertaa isänmaallisissa merkeissä, ja syystä. On 100-vuotiaan Suomen juhlavuosi.

Itsenäisyys sävyttää myös Pohjanmaan Liikunnan ja Urheilun toimintavuotta. Sen teemana on Sata tekoa Suomelle. PLU tulee järjestämään lukuisia 100-tapahtumia yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Mukana on yhdistyksiä, urheiluseuroja, yrityksiä ja seurakuntia.

Itsenäisyys on kansakunnalle kallis ja vaalimisen arvoinen lahja. On pidettävä huolta siitä, että kaikki suomalaiset, lapsesta vanhukseen ja etnisestä tausta riippumatta, pääsevät iloitsemaan itsenäisestä Suomesta. Haluamme pitää suomalaisessa menestystarinassa mukana nekin, joiden mahdollisuudet selviytyä elämässä ovat muita vähäisemmät.

100-tapahtumien kirjo tulee olemaan monipuolinen. Esimerkiksi maakuntakirjaston kanssa PLU järjestää 100 satuhetkeä lapsille. Lahjoittajien tuella tehdään mahdolliseksi urheiluleiri vähävaraisten perheiden sadalle lapselle. PLU tukee liikunnan ohessa sadan lapsen erityyppistä harrastustoimintaa. Palvelutaloissa asuvien sadan vanhuksen luona vieraillaan, heitä ulkoilutetaan ja heille tarjotaan elämyksiä. Luetteloa voisi jatkaa.

Hyvän tekemiseen kuuluu toisen sijaan asettuminen ja kekseliäisyys. Niinpä 100-tapahtumien rajana on vain mielikuvitus. Jos edustamasi organisaatio ei ole vielä mukana, ota yhteyttä PLU:n toimistoon ja tee ideastasi totta.

Tässä yhteydessä haluan kertoa myös toisesta itsenäisyyden juhlavuoden tapahtumasta. Pohjalaisten maakuntien vaikuttajaseminaari pidetään 15. elokuuta 2017 Seinäjoella. Pääjärjestäjänä on Etelä-Pohjanmaan liitto.

Seminaari kokoaa yhteen maakuntien keskeiset päättäjät. Mukaan kutsutaan myös valtakunnallisia vaikuttajia. Seminaari tarjoaa mahdollisuuden luoda ennakkoluulottomasti verkostoja. Seminaarissa tullaan keskittymään arvokysymyksiin.

Toisinaan pohjalaismaakunnat kokevat toisensa kilpailijoiksi. Tosiasiassa näin ei kuitenkaan ole. Kullakin maakunnalla on omat toisistaan poikkeavat vahvuutensa. Olen varma siitä, että maakuntien syvenevä yhteistyö ja turhien vastakkainasettelujen purkaminen hyödyttävät ennen pitkää kaikkia osapuolia. Samalla yhteistyö vahvistaa omaleimaista pohjalaista identiteettiä.

Vuoteen 2017 osuu myös uskonpuhdistuksen 500-vuotisjuhla. Vuosisatojen kuluessa luterilaisuus on jättänyt jälkensä suomalaiseen elämänmuotoon. Kirkko on tukenut yhteiskunnan rakentamista. Me suomalaiset olemme arvostaneet työn tekemistä. Sillä ja yritteliäisyydellä tämä maa on rakennettu.

Pari viikkoa sitten Keskisuomalaisessa ilmestyi kiinnostava kolumni otsikolla ’Luterilaisuus pilaa suomalaisurheilun’. Piti oikein pysähtyä ja lukea uudestaan: ”luterilaisuus pilaa suomalaisurheilun”. Tässäkö selitys mäkihypyn nykytilaan. Kaikkeen ne papit pystyvätkin!

Kirjoittajan mukaan luterilainen puhe työstä ei sovi nuorille nykyurheilijoille. Hänen mukaansa on suuri asenteellinen ero siinä, ottaako harjoitukset hauskanpitona vai tekeekö raskasta työtä kulmat kurtussa.

Kirjoittaja on hyvinkin oikeassa siinä, että iloinen mieliala ja treeneistä nauttiminen tuottavat paremman lopputuloksen kuin pakkotyönomainen puserrus. Yllättävää minusta on kuitenkin se, että juuri luterilaisuus ajaisi nuoret urheilijat tylsään puurtamiseen.

Luterilaisuus arvostaa kyllä työtä. Sen välityksellä saadaan elanto ja syntyy hyvää jaettavaksi. Työ on lähimmäisen palvelemista ja yhteisen hyvinvoinnin rakentamista. Urheilijankin pitää olla ahkera, jotta hän menestyy ja voi tuottaa elämyksiä paitsi itselleen myös toisille. Työllä täytyy kuitenkin olla vastapaino, lepo. Sen vuoksi luterilaisuus korostaa työn teossa kohtuullisuutta. Ja aikaa tulee olla myös läheisille.

Hyvät kuulijat. Tänään juhlimme menestyneitä urheilijoita. Olette tuottaneet urheilun ystäville monta hienoa hetkeä. Tehkää vastakin tekoja joukkueen, kotipaikan, maakunnan ja koko 100-vuotiaan Suomen hyväksi. Tämä on myös kutsu meille tehdä 100 tekoa itsenäiselle Suomelle. Ja mukana säilyköön aina tekemisen ilo.

© Simo Peura