Seinäjoen uuden toimitilan siunaus 12.1.2023 (Matti Salomäki)

Hyvät juhlavieraat!

Tänään saamme viettää pienen juhlahetken näissä uusituissa tiloissa. Mukava, että olette kanssamme viettämässä tätä hetkeä. Niin kuin aina uuteen kotiin tai toimistoon muuttaessa tässä on ollut suunnittelua, toiveita, odotusta, muuton tohinat, asettumista paikoilleen ja kuten yleensä, vieläkään ei ole kaikki valmista. Viime päivinä vielä sirkkelit soivat ja vasarat kopisivat ja varmasti niin vielä jonkin aikaa.

Tänne keskelle lakeuksia nousi noin 63 vuotta sitten 65 metriä korkea risti ja sen juurelle seurakunnan jumalanpalvelus- ja kokoontumistilat. Nämä siunattavat tilat saatiin käyttöön keväällä 1967. Nyt tiloissa on takana perusteellinen remontti ja uusi käyttäjä. Tuomiokapitulin toimisto sai tästä kompaktit ja hyväkuntoiset tilat käyttöön. Tämä paikka on helppo löytää, kun suuntaa vain ristiä kohti.

Valitsin äskeisen raamatunkohdan parista syystä. Toinen on se, että siinä oli lueteltu nimeltä tiloihin kokoontuneita henkilöitä. Monille tuomiokapituli on ehkä vieras ja kasvoton instituutio, mutta täällä työskentelee tavallisia ihmisiä, piispan lisäksi Sari, Terhi, Annukka, Tuomas, Jaakko, Johanna, Päivi ja toisinaan Jyväskylän toimiston väki Jukka, Mirca ja Marja. Täältä löytyy lisäksi IT-alueen toimiston väki Teemu, Antti, Sami, Kimmo, Vesa ja Ilkka. Tässä on tämän toimiston kasvot. Tämäkin on ihmisten muodostama yhteisö tai työpaikka, ei vain joku byrokratian piste.

Tässä on nyt siis domus capitol, lukukappaleen talo. Edelleen tuomiokapitulin kollegio, missä nyt milloinkin konkreettisesti istuukaan, aloittaa kokoukset lukemalla Raamattua. Piispan tehtävä on valvoa, että myös seurakunnissa Jumalan sanaa oikein julistetaan. Jumalan sana antaa suunnan ja valtuutuksen työllemme. Se on myös henkilökohtainen voiman ja lohdutuksen lähde, tähti joka ohjaa oikeaan suuntaan kuin tietäjiä aikanaan.

Tämä on myös domus orationis, rukouksen talo. Saamme kantaa rukouksin seurakuntia, niiden pappeja ja työntekijöitä ja luottamushenkilöitä Jumalan eteen. Aivan samoin kuin evankeliumissa kerrottiin, että opetuslapset kokoontuivat yhteen rukoilemaan siihen taloon, jonka yläkerrasta oli tullut heidän kokoontumispaikkansa. Vaikeat tai iloiset asiat mielessä saamme aina pyytää viisautta ja voimaa rukouksia kuulevalta Isältä taivaassa.

Tämä toimisto on monelle myös domus instructiones, ohjeiden talo. Täältä moni käy kyselemässä ohjeita erilaisiin hallinnon ja talouden ja henkilöstöhallinnon kysymyksiin ja saa (toivottavasti) niihin apua ja vastauksia. Meidän tehtävämme on huolehtia, että kirkon tehtävä tulee tämän hiippakunnan alueella toteutettua ja niissä puitteissa palvelemme täällä hiippakunnan 36 seurakuntaa ja kaikkia yhteistyökumppaneitamme.

Tässä toimistossa työskentelee tuomiokapitulin työntekijät ja lisäksi IT-toimiston henkilöstö. Pyydämme kaikille täällä työskenteleville ja vieraileville hyvän Jumalan siunausta ja varjelusta. Pyydämme sitä henkeä, jossa kilpailemme toinen toisemme kunnioittamisessa ja tuemme ja kannustamme toisiamme. Siunaus on latinassa benediktio, mikä tarkoittaa hyvän puhumista. Sitä tarvitsemme tässä yhteiskunnassa ja ajassa ja myös tässä toimistossa, kaikissa työyhteisöissä.

Saamme tehdä työtä ristin juurella, tiiviissä yhteydessä paikalliseen seurakuntaan ja samalla kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuskokonaisuudessa. Ristin merkillä kohta siunaan nämä tilat käyttöön. Ristin varjon alta saamme tänne tulla ja täältä lähteä. Se on hyvä muistutus elämän kalleimmasta ja kestävimmästä aarteesta ja koko työmme perustasta ja päämäärästä.

Matti Salomäki