Suvivirsi soi -tapahtuma Seinäjoella (Simo Peura)

Hyvät ystävät,

Kuluneena keväänä jouduimme odottamaan Suvivirren sanojen toteutumista tavallista pidempään. Joka paikkaa koristavat kukkaset ja lehtiverhossa huminoivat puut ovat heränneet hiljakseen. Hyvää kannattaa kuitenkin odottaa. Ja odotus saa näkemään kesän värit entistäkin kirkkaampina.

Odotus muistuttaa, että luonnon kasvu ei ole itsestäänselvyys. Se on Jumalan varassa. Samalla maapallon ilmaston häiriöt kuitenkin osoittavat, että ihminen voi omalla toiminnallaan tuhota kasvun ja elämän edellytykset. Tästä syystä hiljennymme rukoukseen luomakunnan puolesta.

Rakas Jumala. Sinä olet luonut maan, veden ja ilman sekä kaikki väri. Ne heijastavat työsi kauneutta ja rikkautta. Kiitämme sinua luomistyöstäsi ja alkavasta kesästä. Opeta meitä tuntemaan vastuumme maailmasta, jonka olet antanut hoitoomme. Varjele meidät ahneudelta, ettemme riistä luonnonvaroja ja tuhoa elämää. Siunaa myös viljelijöiden työ. Anna heille voimaa ja toivoa vaikeuksien keskellä. Anna suotuisat säät, jotta maa tuottaisi satoa ravinnoksi kaikille. Aamen.

* * *

 Koululaiset ovat juuri päättäneet talvikauden aherruksen. Kesä on virkistymisen ja voimien keräämisen aikaa. Se on myös perheiden yhdessäolon ja ystävien kohtaamisen aikaa. Toisaalta yksinäisyys voi kesän kirkkauden keskellä tuntua entistäkin ahdistavammalta, suru tavallistakin kipeämmältä. Meidät jokainen on kutsuttu olemaan toisiamme varten ja huomaamaan toisemme myös kesällä. Tämän vuoksi rukoilemme.

Taivaallinen Isä. Pyydämme siunaustasi ja johdatustasi nuorille, jotka ovat päättäneet koulunsa. Anna heidän löytää paikkansa elämässä. Kiitämme kaikista läheisistä ja ystävistä. Tuo koteihimme rakastavaa ja kuuntelevaa mieltä. Siunaa läsnäolollasi niitä, jotka viettävät kesäänsä yksin. Sytytä rintaamme rakkautesi liekki, ja luo meihin uusi lähimmäistä auttava mieli. Poista turhat murheet.

* * *

Kesän puuhien keskellä on tärkeää muistaa pysähtyä, hiljentyä ja levätä. Tähän tiekirkot tarjoavat hyvän mahdollisuuden. Vietämme reformaation merkkivuotta. Mitäpä jos sen innostamana vierailisit tänä kesänä erityisesti reformaatiokaudelta tai sitä edeltävältä ajalta peräisin olevissa kivikirkoissa? Kierroksen voit aloittaa Isonkyrön vanhasta kirkosta, jonka vanhimmat osat ovat 1500-luvun alusta. Toinen vaihtoehto on tutustua Suomi 100 -juhlavuoden merkeissä itsenäisyyden ajan kirkkoihin, muun muassa Alvar Aallon suunnittelemiin. Tämän kierroksen voi aloittaa aivan läheltä ja jatkaa sitten esimerkiksi Keski-Suomeen Muurameen. Hiljennymme lopuksi rukoukseen.

Pyhä Jumala, rakas taivaallinen Isä. Kiitämme, että armosi kestää ikuisesti eikä uskollisuutesi horju. Pidä meidät lähelläsi niin, että toteutamme tahtoasi jokapäiväisessä elämässä. Anna sielullemme Henkesi virvoitus ja keväinen kaunistus. Anna voimaa sanastasi, anna armosi paistetta. Kuule rukouksemme. Aamen.

* * *

Näillä ajatuksilla toivotan teille kaikille virkistävää, lämmintä ja levollista kesää.