Puhe Nopolan koulun ja päiväkodin käyttöön siunaamisessa 17.11.2018 (Simo Peura)

Sananl. 2:2-6

Olemme innolla kierrelleet ja tutustuneet Nopolan koulun ja päiväkodin uuden uutukaisiin tiloihin. On ollut jännittävää huomata, mitä kaikkea hienoa ja uudenlaista täältä voi löytää. Uusi koulu ja päiväkoti ovat suurenmoinen lahja Kyyjärven lapsille ja nuorille. Tuntuu siltä, että olisi pitänyt syntyä yli 50 vuotta myöhemmin ja Kyyjärvellä – silloin olisi päässyt hienoon päiväkotiin ja kouluun.

Jos kuuntelit tarkkaavaisesti, huomasit, että lukemassani sananlaskujen kirjan kohdassa mainittiin sana ”aarre”. Siinä itse asiassa puhuttiin ”kätketystä aarteesta”. Lisäksi meitä kehotettiin etsimään tuota aarretta: ”Etsi sitä kuin hopeaa, tavoittele niin kuin kätkettyä aarretta.” Mitkä voisivat olla Nopolan koulun kätkettyjä aarteita: sellaisia, joita ei heti huomaa mutta jotka kuitenkin ovat täällä ja etsimisen arvoisia?

Kyyjärven kunnan päättäjät ovat halunneet rakentaa kunnan lapsiperheille jotain suurta ja hyvää. On katsottu rohkeasti tulevaisuuteen ja luotu edellytyksiä lasten oppimiselle ja kasvulle. Aarteita on monia: Uudet, monipuolisesti uusimmalla tekniikalla varustetut luokkahuoneet. Valoisat ja kirkkaat värit. Toimivat työtilat opettajille ja lastenohjaajille. Yhteinen toiveemme on, että lapset ja nuoret löytävät koulun ja päiväkodin suomat mahdollisuudet, käyttävät niitä ja kasvavat kohti vastuullista aikuisuutta. On täällä aarretta kerrakseen Kyyjärven lapsille.

Samalla kun uudet tilat ovat suuri ja vaalimisen arvoinen aarre, ne ovat myös opettajille ja lapsille annettu tehtävä. Koulussa on muitakin aarteita kuin seinät ja varusteet. Koulun suurin aarre ovat sen oppilaat, opettajat ja muu henkilökunta. Niin koulutyötä kuin päiväkodin leikkejä tehdään yhdessä. On tärkeää, että jokainen lapsi huomataan ja nähdään. Jokaisen tulee päästä mukaan ja osallistumaan, on sitten kyse välitunneista tai työstä luokassa. On tärkeää, että jokaista kohdellaan hyvin ja reilusti.

Jokaisen oppilaan tulee siis olla hyvä koulutoveri toiselle oppilaalle. Kukaan ei saa joutua kiusaamisen kohteeksi. Päinvastoin, on autettava ja puolustettava häntä, jota kohdellaan huonosti. Samaa henkeä tarvitaan opettajanhuoneessa: meidät on kutsuttu olemaan lähimmäisiä toisillemme. Nopolan koulun suurin aarre on sittenkin sen hyvä henki. Omalta osaltaan oppilaiden vanhemmat voivat edistää koulun hyvää henkeä, kun he huolehtivat kasvattajan tehtävästään ja opettavat lapsiaan erottamaan toisistaan oikean ja väärän.

Myös Kyyjärven seurakunta on valmis tukemaan paikkakunnan lasten kasvua ja oppimista. Yhteistyö on vahvalla pohjalla ja selkeää, jos kunta ja seurakunta sopivat siitä, kuinka seurakunta on läsnä koulussa ja päiväkodissa. Olen varma siitä, että seurakunta omaa tehtäväänsä toteuttamalla rikastuttaa koulun arkea ja tukee sen kasvatustehtävää. Elämän syvä ymmärtäminen ja Jumalan tunteminen ovat tietoa, jota kirkko pyrkii vaalimaan. Tällaista viisautta ja sydämen ymmärrystä lapset ja nuoret tarvitsevat, jotta he varttuvat lähimmäisistään välittäviksi aikuisiksi. Jotta tämä kaikki olisi mahdollista, pyydämme tälle koululle ja päiväkodille sekä kaikille tänne tuleville hyvän Jumalan siunausta.

© Simo Peura