Vaasan kirkkoherran virkaan asettaminen

Hyvää pääsiäistä kirkkoon kokoontunut ja radion kautta kuulolla oleva Vaasan seurakunta! Kristus nousi kuolleista, totisesti nousi!

Suuriin juhliin ei riitä vain yksi päivä, vaan pääsiäisenkin juhlaa varten on koko tälle viikolle varattu omat juhlapäivät ja raamatunkohdat. Tänään, toisena pääsiäispäivänä on aiheena Ylösnousseen kohtaaminen. Hän tulee pelkäävien ja surevien luokse ja antaa ilon ja rohkeuden. Tähän päivään osuu myös aprillipäivä, pitkän historian omaava keväinen hassuttelupäivä. Yleensä aprillipäivänä ei kannata aivan heti uskoa kaikkea, mitä kuulee tai lukee lehdestä. Mutta pääsiäisen sanoma on totta, vaikka siitäkin koitettiin heti alussa levittää vääriä huhuja. Tänään on myös tärkeä juhlapäivän Vaasan seurakunnalla, kun Teijo Peltola asetetaan kirkkoherran virkaan. Virkamääräys on allekirjoitettu jo aikaisemmin, joten tämäkään ei ole aprillia.

Teijo, sinä sait palata syntymäkaupunkiisi ja aloittaa täällä vielä yhden työrupeaman Vaasan suomalaisen seurakunnan yhdeksäntenä kirkkoherrana. Olet saanut palvella ja kartuttaa työkokemusta eri puolilla maatamme ja maailmaa. Työ on vienyt papin ja kirkkoherran tehtäviin sekä lähetystyön palvelukseen Senegalia myöten. Se on vienyt avustustehtäviin ja raamatunkäännöstyön pariin sekä lähetysjärjestön johtotehtäviin. Kaikkea tuota kokemusta voit hyödyntää tässä hiippakuntamme ehkä kansainvälisimmässä kaupungissa ja suuren seurakunnan ja työyhteisön johtajana.

Seurakunnan perustehtäväksi on täällä Vaasassa hahmotettu kutsua ihmisiä Jumalan yhteyteen sekä rohkaista välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Tämä seurakunta haluaa olla uudistuva, kohtaava, hengellinen ja monipuolisesti toimiva. Olen myös ymmärtänyt ja nähnyt, että täällä on innostunut ja osaava joukko työntekijöitä ja luottamushenkilöitä, jotka haluavat toimia noita päämääriä kohti. Saat olla hyvässä seurassa.

Erityisesti strategian tavoitteissa pisti silmään tavoite ”ylikiva jumalanpalvelus”. Tällaista juhlaa voimme nytkin viettää ja iloita ylösnousemuksesta ja sanomasta, joka kuuluu kaikille: Kristus on ylösnoussut ja voittanut synnin ja kuoleman vallan ja hän tuo ilon ja toivon tämän maailman tämänkin päivän toivottomuuden keskelle.

Pääsiäisestä alkoi uusi aika tässä maailmanhistoriassa. Sitä ”ylikivaa” sanomaa saat sinä Teijo olla tuomassa yhdessä työntekijöiden ja seurakuntalaisten kanssa tämän päivän vaasalaisille. Psalmissa tuo iloinen viesti on ilmaistu muun muassa sanoilla: ”Onneni on olla Herraa lähellä”. Täällä on ihmisiä kymmenistä eri maista ja kielistä. Lähetyskenttä on tässä aivan ympärillä. Hyvä sanoma Jumalan rakkaudesta ja armosta kuuluu kaikille. Se kutsuu edelleen kaikkia Jumalan yhteyteen ja välittämään lähimmäisistä ja luomakunnasta. Se kutsuu elämään uskoa todeksi arjen keskellä ja toteuttamaan sana tekoina ja rakastamaan ja pelkäämään Jumalaa.

Sait olla tutustumassa hiippakuntaan muutama vuosi sitten Lapuan kirkkoherran sijaisena. Hoidit tehtävää erinomaisella paneutumisella ja selkeydellä. Samaan tyyliin on hyvä toimia täälläkin. Haasteita ja tehtäviä riittää, mutta hän joka on kutsunut, antaa myös voiman ja viisauden.

Johtajan on tärkeä pitää ovi auki ja olla tavoitettavissa. Johtajan tehtävä on palveluvirka, kuten Jeesus viimeisen aterian yhteydessä osoitti. Se on välillä yksinäinen tehtävä, vaikka siinä saa tehdä yhteistyötä monien tahojen kanssa. Johtajakin on kuitenkin vain ihminen ja  tarvitsee lepoa ja palautumista ja läheisten huolenpitoa. Tänään ja toivottavasti jatkossakin seurakunta rukoilee sinun puolestasi ja kantaa tässä haastavassa tehtävässä. Tärkeänä tukijoukkona ovat myös puoliso, perhe ja läheiset. Heidätkin suljemme tänään rukouksiimme.

Rakkaat kristityt. Jumalan on asettanut erityisiä tehtäviä seurakunnan rakentumista varten. Kirkkoherran tehtävänä on johtaa seurakunnan hengellistä elämää ja toimintaa. Hän vastaa seurakunnassaan siitä, että Jumalan sanaa julistetaan puhtaasti, että sakramentit hoidetaan oikein ja että seurakunnassa huolehditaan diakoniasta, lähetystehtävästä, sielunhoidosta ja kristillisestä kasvatuksesta. Kirkkoherra on pidettävä seurakunnan muiden työntekijöiden sekä luottamushenkilöiden kanssa huolta siitä, että kaikki tapahtuu hyvässä järjestyksessä ja Jumalan tahdon mukaan.

Virkaan asetettavan esittely

Tänään Teijo Peltola asetetaan tämän seurakunnan kirkkoherran virkaan. Se tapahtuu kättenpäällepanemisella ja rukouksella. Seurakunta on kutsunut hänet, ja tuomiokapituli on antanut hänelle virantoimituspäätöksen tätä virkaa varten.

Pyydän nyt notaaria lukemaan virantoimituspäätöksen!

Matti Salomäki